adidas Nmd Nettbutikk shop bl adidas Menn Norge Browm Sko Adidas Boost 2010 Nwm0v8On

Johannes Brahms: Akademisk festouverture

7412 Kvinner Air 270 Hvit Nike Nike "igloo" Svart Max Flyknit WHIED29

Den tyske komponisten Johannes Brahms (1833−1897) var ikke kjent som noen komiker, men da Universitetet i Breslau ville utnevne ham til æresdoktor og ‘krevde’ at Brahms skrev en symfoni til dem som takk, besvarte han forespørselen med å komponere et verk han selv beskrev som ‘et støyende potpurri av studentenes drikkeviser’. Brahms’ akademiske humor falt i smak da stykket ble urfremført ved universitetet i 1881 og både da og siden har mange satt pris på den ironiske sammenstillingen av rølpete drikkeviser og seriøs symfonisk kunst.

Red Norge Menn Balance adidas Visaro Nettbutikk salg Online Leather 996 Grå Sko New new FJ3cTK15ul

Akademisk festouverture er komponert som den ene halvdelen av et par av kontrasterende konsertouverturer. Den andre halvdelen er den mer berømte Tragisk ouverture. Disse konsertouverturene er aldri blitt like anerkjente som de mer ‘seriøse’ verkene i tunge, tyske tradisjoner som symfoniene, solokonsertene og kammermusikken. Den lettere sjangeren og humoristiske inngangen til verket gjorde likevel at Brahms frigjorde seg fra en del normer for klang- og motivbehandling. Resultatet ble at ouverturene inneholder noe av Brahms’ mest oppfinnsomme og festlige orkestrering og formtenkning. Når studentvisen ‘Gaudeamus igitur’ til slutt blir gjenstand for Brahms’ blytunge kontrapunktbehandling, er det ikke annet å gjøre enn å trekke litt på smilebåndet og gi seg hen til den akademiske festen.

(Tekst: Thomas Erma Møller)

adidas hvor Adidas Xxl Menn hvit Bukser Retro Sko Kan svart adidas Produktsortiment Bl Dame 8m0OvwNn
Løpesko FlyknitTrainers Svart Performance 2017 Coastal Sportssko nike nike star Barn Free Run outlet Blue Nike white squadron offwhite Run Blue Blue Letthet Selger tsQdhrC